Luchtvochtigheid in huis 80 procent: wat te doen?

door admin

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Een ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent. Als de luchtvochtigheid in huis 80 procent of hoger is, dan is dit te hoog. Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals schimmelvorming, een muffe geur en gezondheidsproblemen.

Gevolgen van een hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan verschillende gevolgen hebben, zoals:

  • Schimmelvorming: Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, dan is de kans op schimmelvorming groter. Schimmel kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma, allergieën en luchtweginfecties.
  • Muffe geur: Een te hoge luchtvochtigheid kan ook leiden tot een muffe geur in huis. Deze geur is niet alleen onaangenaam, maar kan ook een teken zijn van schimmelvorming.
  • Gezondheidsproblemen: Een te hoge luchtvochtigheid kan ook de gezondheid negatief beïnvloeden. Mensen met astma of allergieën kunnen klachten krijgen als de luchtvochtigheid in huis te hoog is. Ook mensen met een gezond immuunsysteem kunnen last krijgen van klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

Wat kun je doen om de luchtvochtigheid te verlagen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de luchtvochtigheid in huis te verlagen:

  • Ventileer regelmatig: Door ramen en deuren open te zetten, zorg je voor frisse lucht in huis. Dit helpt om de luchtvochtigheid te verlagen.
  • Gebruik een luchtontvochtiger: Een luchtontvochtiger haalt vocht uit de lucht. Dit is een effectieve manier om de luchtvochtigheid in huis te verlagen.
  • Droog natte kleding buiten of in een droger: Natte kleding die binnen hangt te drogen, draagt bij aan een hoge luchtvochtigheid. Laat natte kleding daarom buiten drogen of gebruik een droger.
  • Vermijd koken en douchen in de badkamer als de deur dicht is: Koken en douchen zorgen voor veel vocht in de lucht. Doe dit daarom in een ruimte met open deuren.
  • Houd de muren droog: Als de muren in huis vochtig zijn, dan kan dit de luchtvochtigheid in huis verhogen. Zorg ervoor dat de muren droog blijven door ze regelmatig te schilderen of behangen.

Ook interessant