Luchtvochtigheid in huis meten: hoe doe je dat?

door admin

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid en voor je huis. Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelvorming, terwijl een te lage luchtvochtigheid kan zorgen voor droge ogen, huid en luchtwegen. In deze blog leggen we uit hoe je de luchtvochtigheid in huis kunt meten.

Hoe meet je de luchtvochtigheid in huis?

De meest eenvoudige manier om de luchtvochtigheid in huis te meten is met een hygrometer. Een hygrometer is een apparaat dat de luchtvochtigheid in procenten aangeeft.

Hygrometers zijn verkrijgbaar bij veel winkels, zoals bouwmarkten, supermarkten en online. De prijzen variëren van ongeveer €10 tot €50.

Om de luchtvochtigheid met een hygrometer te meten, hang je de hygrometer op een centrale plek in huis. Zorg ervoor dat de hygrometer niet in de buurt van een raam of verwarming hangt, omdat dit de luchtvochtigheid kan beïnvloeden.

Waar moet je de hygrometer ophangen?

De ideale plek om de hygrometer op te hangen is in een centrale ruimte in huis. Dit is een ruimte waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woonkamer of de slaapkamer.

Zorg ervoor dat de hygrometer niet in de buurt van een raam of verwarming hangt, omdat dit de luchtvochtigheid kan beïnvloeden.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Bij een luchtvochtigheid van 40% tot 50% voelt de lucht comfortabel aan. Bij een luchtvochtigheid van 60% tot 70% is de lucht wat vochtiger, wat gunstig is voor je gezondheid.

Wat te doen bij een te hoge of te lage luchtvochtigheid?

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan dit leiden tot schimmelvorming. Je kunt de luchtvochtigheid verlagen door:

  • Meer te ventileren.
  • De verwarming lager te zetten.
  • Een luchtontvochtiger te gebruiken.

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, kan dit leiden tot droge ogen, huid en luchtwegen. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door:

  • Planten in huis te zetten.
  • Een luchtbevochtiger te gebruiken.

Ook interessant