Geestelijke gezondheid: voordelen van tuinieren

door admin
Tuinieren voor gezondheid

Geestelijke gezondheid: voordelen van tuinieren

Geestelijke gezondheid is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp, evenals enkele methoden om het welzijn van de hersenen en de beheersing van emoties te handhaven. Tuinier Therapie is een van die methoden, die zeer heilzaam blijkt te zijn voor de mens die ze beoefent.

Het werken met planten of het voortdurend in contact zijn met andere natuurlijke elementen zoals aarde en zaden heeft een positief effect op zowel het lichaam als de geest van de mens, en helpt zelfs bij de behandeling van ziekten zoals depressie en dient als therapie voor mensen met psychische stoornissen bijvoorbeeld.

Wat kan worden beschouwd als therapie met tuinieren, laat mensen kennismaken met een nieuwe gewoonte en levensstijl die op lange termijn hun welzijn sterk kan verbeteren. Wilt je meer weten over het effect van tuinieren op de geestelijke gezondheid? Lees verder!

  1. Vermindert stress

Een van de eerste effecten van therapie met tuinieren is het kanaliseren van stress en frustratie naar iets dat voldoening geeft, want planten is een ontspannende activiteit die 100% toewijding van het individu vraagt, om hem zijn dagelijkse frustraties te doen vergeten en zijn zorgen te doen verminderen voor de periode dat hij in contact is met de aarde.

Het contact met de aarde ontlaadt ook negatieve energieën en helpt bij de aanmaak van serotonine, een van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het humeur en het gevoel van welbehagen.

  1. Het heeft een therapeutisch effect

Een van de voordelen voor de geest van het beoefenen van tuinieren is juist het therapeutische effect.

Planten kan zelfs als meditatie worden beschouwd, omdat het een activiteit is waarbij de mens aandachtig moet zijn voor wat hij/zij doet en aanwezig moet zijn om de ontwikkeling van de planten te volgen. Het vergt ook geduld om te wachten tot de planten op een natuurlijke manier reageren op de gegeven prikkels.

  1. Bloemen maken gelukkig!

Bloemen maken dat mensen zich gelukkiger voelen, of ze nu thuis zijn of bijvoorbeeld op het werk. Ze helpen stress te verminderen en zorgen voor positieve energie in elke omgeving.

Naast het versieren en verfraaien van elke plaats, zijn bloemen verantwoordelijk voor het vrijmaken van chemische stoffen in de hersenen zoals dopamine en serotonine, twee andere hormonen van geluk.

  1. Het begunstigt het intellect

Door verschillende delen van de hersenen tegelijk te activeren, bevordert tuinieren een betere ontwikkeling van de menselijke geest. Dit komt omdat bij dit soort activiteiten altijd vaardigheden als aandacht, focus, concentratie en probleemoplossing worden gebruikt.

Bovendien leidt het volgen van de ontwikkeling van de planten tot leren in verband met het proces, informatie die de hersenen altijd actief houdt!

Ook interessant