Een goede luchtvochtigheid in huis

door admin

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Een te lage of te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals:

  • Droge huid, ogen en slijmvliezen
  • Verkoudheid en griep
  • Astma en bronchitis
  • Schimmelvorming

Ideale luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60%. Bij een luchtvochtigheid van 40% of lager voelt de lucht droog aan. Je kunt dit merken aan een droge huid, ogen en slijmvliezen. Ook heb je meer kans op verkoudheid en griep.

Bij een luchtvochtigheid van 60% of hoger voelt de lucht vochtig aan. Dit kan leiden tot schimmelvorming, vooral in vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken.

Luchtvochtigheid meten

De luchtvochtigheid in huis kun je meten met een hygrometer. Een hygrometer is een apparaat dat de relatieve luchtvochtigheid aangeeft. De relatieve luchtvochtigheid geeft aan hoeveel waterdamp er in de lucht zit, ten opzichte van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp bij een bepaalde temperatuur.

Luchtvochtigheid reguleren

De luchtvochtigheid in huis kun je reguleren door te ventileren en door de lucht te bevochtigen of te ontvochtigen.

Ventileren

Ventileren is de belangrijkste manier om de luchtvochtigheid in huis te reguleren. Door te ventileren wordt de vochtige lucht in huis afgevoerd en wordt er frisse, drogere lucht aangevoerd.

Ventileer je huis minimaal 10 minuten per dag, door ramen en deuren open te zetten. Ventileer vooral na het douchen, koken en strijken.

Lucht bevochtigen

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, kun je de lucht bevochtigen met een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger voegt waterdamp aan de lucht toe.

Er zijn verschillende soorten luchtbevochtigers op de markt. Kies een luchtbevochtiger die geschikt is voor de grootte van je huis en die de juiste hoeveelheid waterdamp toevoegt.

Lucht ontvochtigen

Als de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kun je de lucht ontvochtigen met een luchtontvochtiger. Een luchtontvochtiger verwijdert waterdamp uit de lucht.

Er zijn ook luchtbevochtigers met een ontvochtigingsfunctie. Deze apparaten kunnen zowel de lucht bevochtigen als ontvochtigen.

Ook interessant