Kerrie vervangen: de beste alternatieven in jouw keuken

Kerrie is een populaire specerijenmix die veel gebruikt wordt in curry’s, soepen, sauzen en marinades. Maar wat als je geen kerriepoeder in huis hebt, het niet mag eten of een alternatief zoekt met een andere smaak? Goed nieuws: je kunt kerrie in veel gevallen prima vervangen als je weet waarmee.

In deze blog lees je hoe je kerrie kunt vervangen, welke specerijen het meest in de buurt komen, en of je bijvoorbeeld kerrie kunt vervangen door kurkuma. Ook geven we je tips om zelf een mix te maken, afgestemd op jouw gerecht.

Wat is kerrie precies?

Kerrie, ook wel kerriepoeder genoemd, is een specerijenmengsel dat zijn oorsprong vindt in de Indiase keuken. Het bestaat vaak uit een mix van:

  • Kurkuma (voor de gele kleur)
  • Komijn
  • Koriander
  • Fenegriek
  • Gember
  • Mosterdzaad
  • Chili of cayennepeper

Het geeft gerechten een warme, licht pittige en aromatische smaak. In Nederlandse supermarkten is het vaak mild, maar er bestaan ook pittige en intensere varianten.

Samenvatting: wat gebruik je wanneer?

GerechtBeste vervangerTip
Curry’s of stoofpottenZelfgemaakte mix of currypoederVoeg chili toe voor extra pit
Soepen en sauzenKurkuma + komijn + korianderGeef diepte met gember of mosterdzaad
Vegetarische gerechtenGaram masala + snufje kurkumaGebruik minder garam masala dan kerrie
Marinades of rijstKurkuma + paprikapoederCombineer met citroen of yoghurt
Alleen kleur nodigKurkumaVoeg niets anders toe als het om kleur gaat

Waarom zou je kerrie vervangen?

Je wilt kerrie vervangen omdat:

  • Je het niet in huis hebt
  • Je een specifiekere smaak zoekt (bijvoorbeeld minder pittig)
  • Je allergisch bent voor een ingrediënt uit de mix
  • Je liever zelf je kruidenmengsel samenstelt
  • Je een frissere, scherpere of juist mildere smaak wilt

Afhankelijk van je doel en gerecht kies je het beste alternatief.

Deze alternatieven kun je gebruiken als vervanger voor kerrie

Zelf een kruidenmix maken

Heb je losse kruiden in huis? Dan kun je eenvoudig zelf een vervanger voor kerrie maken. Zo bepaal je zelf de smaakbalans.

Meng bijvoorbeeld:

  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • Snufje cayennepeper of chili (optioneel)

Deze mix komt qua smaak goed in de buurt van milde kerriepoeder. Pas naar smaak aan als je van pittiger of milder houdt.

Kerrie vervangen door kurkuma

Een veelgestelde vraag: kun je kerrie vervangen door kurkuma? Het antwoord is: deels.

Kurkuma is een belangrijk onderdeel van kerriepoeder en geeft de gele kleur en aardse ondertoon. Maar op zichzelf mist het de kruidigheid en pit die kerrie juist zo kenmerkt.

Gebruik kurkuma als:

  • Visuele vervanger (voor de kleur)
  • Mild, warm aroma in lichte gerechten

Tip: Voeg voor extra smaak ook komijn, koriander en eventueel een beetje mosterdpoeder toe. Zo krijg je een completere vervanging.

Currypoeder of garam masala

Heb je wel andere specerijenmengsels in huis? Dan kun je ook currypoeder of garam masala gebruiken.

Currypoeder:
Lijkt sterk op kerrie, vaak zelfs identiek qua samenstelling. Gebruik het in gelijke hoeveelheid.

Garam masala:
Meer uitgesproken, met zoete en warme tonen. Gebruik het in kleinere hoeveelheid en voeg eventueel kurkuma toe voor kleur.

Specerijen combineren per gerecht

In plaats van één mix kun je ook losse kruiden combineren, afhankelijk van het gerecht:

Voor curry’s en stoofgerechten:

  • Komijn
  • Koriander
  • Kurkuma
  • Gemberpoeder
  • Chili of cayenne

Voor soepen en sauzen:

  • Kurkuma
  • Kerrieblad (indien beschikbaar)
  • Mosterdzaad
  • Ui- of knoflookpoeder

Voor marinades of dressings:

  • Kurkuma
  • Paprikapoeder
  • Citroensap
  • Zout en peper

Tot slot

Kerrie vervangen is gelukkig helemaal niet lastig. Met een paar basis-kruiden zoals kurkuma, komijn en koriander kun je zelf al een goede vervanger maken. Heb je alleen kurkuma in huis? Gebruik het als kleurmaker en voeg andere specerijen toe voor smaak. En heb je currypoeder of garam masala? Ook prima als je maar weet hoe je het afstemt op je gerecht.

Wil je nog andere kruiden of specerijen leren vervangen? Laat het me weten, dan schrijf ik daar graag een volgende blog over.