De milieuvriendelijke tips voor jouw woning

door admin
16 keer bekeken
Een bruin schuin dak met dakpannen waarop blauwe zonnepanelen zijn bevestigd

In 2022 kan het bijna niet anders dat je hebt gehoord van duurzaamheid. Duurzaamheid komt immers op allerlei verschillende vlakken voor en wordt steeds belangrijker. Zo komt er ook steeds meer aandacht voor duurzaam wonen. Dit klinkt misschien heel zwaar, maar dat valt reuze mee. Veel dingen die we doen zijn al duurzaam, maar we kunnen nog steeds een hele hoop leren. Vaak denkt men bij duurzaam wonen gelijk aan zonnepanelen en een schuin dak isoleren tussen balken en denken dat omdat ze dat niet hebben, dat ze niet duurzaam wonen. Echter is dit helemaal niet het enige waar duurzaam wonen om draait. Het gaat namelijk om het bewust omgaan met de middelen en ervoor zorgen dat alles zo lang mogelijk mee gaat. Wil jij meer weten over duurzaam wonen? Lees dan snel verder.

Duurzaam wonen als levensstijl

Op dit moment wordt duurzaam wonen gezien als een trend, terwijl het eigenlijk een levensstijl is. Het is namelijk erg belangrijk dat je er bewust voor kiest om duurzaam te wonen. Meegaan met de hype is namelijk helemaal niet duurzaam als je het daarna niet doortrekt. Vooral bewustwording is dus belangrijk en maakt het ook veel makkelijker. Wees bewust van welke materialen je in huis haalt. Is het duurzaam? Of juist niet? Hoe weet ik dat het duurzaam is? Dit zijn dingen waar je research naar kunt doen. Je kunt een schuin dak isoleren als je duurzaam wilt wonen, maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen. Daarom worden in dit artikel een aantal tips uitgelicht die duurzaam wonen makkelijker voor je kunnen maken.

Een dak isoleren met gele schuimblokken

Misbruik de verwarming niet

In de koude wintermaanden is er niets lekkerder dan vertoeven bij de kachel, nadat je buiten bent geweest. Toch is het niet duurzaam als je bijvoorbeeld in de herfst en winter de kachel op z’n allerhoogst zet. Het is misschien lekker warm, maar het doet niet veel goeds voor het milieu. Daarnaast kan het ook de kosten behoorlijk drukken. Zet de verwarming dus zo min mogelijk aan, ook tijdens de wintermaanden. Probeer bijvoorbeeld gewoon een dekentje te pakken als je het koud hebt. Of zet de kachel alleen aan wanneer het een van de koudste dagen van het jaar is. 

Verbruik minder water door korter te douchen

Ook een lange douche is iets waar veel mensen van houden. Vooral na een lange dag werk kan het dienen als een zen momentje. Toch is het niet de bedoeling dat je heel lang onder de douche staat. Het is lekker warm en ontspannend, maar er zijn ook andere manieren om te ontspannen. Helaas is dit namelijk een manier die niet goed is voor het milieu. Het is totaal niet duurzaam. Vaak zijn we na 5 minuten wel klaar met alles wassen in de douche, maar blijven we toch hangen. Probeer dit zo min mogelijk te doen, want het is nergens voor nodig. 

een douchende vrouw van achter met een grote zandloper

Probeer afval te scheiden en te reduceren

Tot slot kan het niet vaak genoeg gezegd worden hoe belangrijk het is om afval te scheiden. Door afval te scheiden en te reduceren draag je bij aan de ontlasting je het milieu. Afval wordt op deze manier sneller verwerkt, wat veel voordelen biedt. De afvalberg is door jouw hulp waarschijnlijk een stukje kleiner.

een vrouw die afval aan het scheiden is met een afval scheiden logo in de hoek

Related Posts